13.500 euro voor Oekraïne

EIBERGEN - De Benefietavond voor Oekraïne woensdag 25 mei in het Openluchttheater in Eibergen heeft maar liefst 13.500 euro opgeleverd. Van de opbrengst worden kledingbonnen verstrekt aan de Oekraïense vluchtelingen in Berkelland voor de aanschaf van vooral zomerkleding. 

Met plezier en belangenloos, hebben wij meegewerkt aan deze avond.
Voorpagina artikel "Achterhoek Nieuws editie Eibergen - Neede (Jaargang 58 - nr. 22 | Woensdag 1 juni 2022"

Foto Henk de Wit

Facebook

Door Rob Stevens

Velen van hen hebben bij hun overhaaste winterse vlucht voor het oorlogsgeweld huis en haard achter zich gelaten. Het was dan ook passend dat de avond begon met een gesprek met twee Oekraïense vrouwen, Sasja (21) en Mariana (25). Presentator Erna Koeslag vraagt de vrouwen hoe het leven was voor de Russen Oekraïne binnen vielen. Sasja vertelt het verhaal dat ook een gemiddelde Berkellander zou kunnen vertellen, over het gewone dagelijkse leven dat mensen leven, waar dan ook. Tot daar voor Sasja en Mariana abrupt een eind aan kwam door de inval van Rusland. Sasja vlucht met haar moeder en kat en hond. Mariana komt in Nederland met haar moeder en twee kinderen van drie en vier jaar oud. Ze zijn blij met de opvang hier. Sasja vertelt dat er voordat ze arriveerde op de camping in Eibergen al voedsel en goederen waren ingezameld door vrijwilligers.

Burgemeester Joost van Oostrum spreekt het openingswoord. Hij heeft de opvang van vluchtelingen in zijn portefeuille. Van Oostrum: “Ik heb natuurlijk al langer met vluchtelingen te maken. Maar dit is echt een ander categorie die rechtstreeks uit oorlogsgebied komt. De gemeente is actief met het realiseren van opvang, onderwijs en werk. Er is plek voor 131 vluchtelingen gecreëerd in Berkelland. Veel organisaties zijn daarbij betrokken. We nemen de Oekraïners in ons hart op.”

Vervolgens is er een optreden van een Oekraïens gelegenheidskoor van veertig gevluchte moeders en kinderen die nog maar een aantal weken geleden in Nederland arriveerden. Dit onder leiding van dirigente Maria die afgelopen maand in Nederland online haar opleiding aan het conservatorium in Oekraïne afrondde. De organisatie van de Benefietavond was in handen van de initiator Rotaryclub Neede en het Openluchttheater Eibergen dat de locatie kosteloos ter beschikking stelde. Ondernemers in de grote kernen van Berkelland, waar de bonnen ingewisseld kunnen worden, dragen 5 euro per bon van 30 euro bij. Zangeres Laura van Kaam en gitarist Mart Hillen ondersteunden de benefietavond met een kort optreden zonder gage. Beide artiesten komen uit de regio en genieten landelijke bekendheid. Het grootste deel van de opbrengst van de benefietavond werd waarschijnlijk opgebracht door de veiling waar een keur aan producten voor soms hoge bedragen van de hand gingen, waaronder: een T-shirt (maatje XL) van Bennie Jolink, kaartjes voor Ajax en FC Twente, een workshop barbecueën, een maatpak en nog veel meer. Eén van de opmerkelijkste donaties was die van de St. Jozefschool in Rietmolen. Zij stelden de opbrengst van hun rommelmarkt ter beschikking, een bedrag van maar liefst 750 euro.